Uwielbiam czekoladę, zwłaszcza wtedy, gdy dni stają się coraz krótsze, chłodniejsze i bardziej ponure. Nie ma nic przyjemniejszego, jak ciepła kawa i bajecznie czekoladowe ciasto, które można zrobić w ekspresowym tempie. Myślę, że nie będziecie mieć problemu z jego przygotowaniem. Jedynym problemem mogą być szybko znikające kawałki ciasta.
Składniki:
50g orzechów nerkowca
65g orzechów włoskich
125g gorzkiej czekolady o zawartości min 50% kakao
200g masła
3 jajka
175g cukru
45g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki. W garnuszku rozpuść masło, dodaj cukier i połamaną na kawałki czekoladę. Przestudź. W osobnym naczyniu ubij jajka na jednolitą masę. Do jajek dodaj przestudzoną masę czekoladową i ostrożnie wymieszaj. Na koniec dodaj przesianą mąkę, wymieszaj do połączenia składników. Staraj się to robić delikatnie. Na koniec dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.
Wysmaruj tortownicę masłem, wyłóż papierem do pieczenia i wylej czekoladowo-orzechową masę. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni i piecz przez 15 min.
Smacznego 🙂