Brownie z orzechami

Uwielbiam czekoladę, zwłaszcza wtedy, gdy dni stają się coraz krótsze, chłodniejsze i bardziej ponure. Nie ma nic przyjemniejszego, jak ciepła kawa i bajecznie czekoladowe ciasto, które można zrobić w ekspresowym tempie. Myślę, że nie będziecie mieć problemu z jego przygotowaniem. Jedynym problemem mogą być szybko znikające kawałki ciasta.

Składniki:

50g orzechów nerkowca

65g orzechów włoskich

125g gorzkiej czekolady o zawartości min 50% kakao

200g masła

3 jajka

175g cukru

45g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki. W garnuszku rozpuść masło, dodaj cukier i połamaną na kawałki czekoladę. Przestudź. W osobnym naczyniu ubij jajka na jednolitą masę. Do jajek dodaj przestudzoną masę czekoladową i ostrożnie wymieszaj. Na koniec dodaj przesianą mąkę, wymieszaj do połączenia składników. Staraj się to robić delikatnie. Na koniec dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.

Wysmaruj tortownicę masłem, wyłóż papierem do pieczenia i wylej czekoladowo-orzechową masę. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni i piecz przez 15 min.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Translate »