Bezglutenowe ciasto z jabłkami

Jeśli chodzi o ciasta, jestem zdeklarowaną miłośniczką białej mąki, masła i cukru. Wiem. Nic zdrowego, dlatego czasami próbuję deserów alternatywnych. Niestety żadnemu zdrowemu odpowiednikowi nie udało się jeszcze wygrać tego smakowego pojedynku, ale bezglutenowe ciasto z jabłkami pachnie jesienią i długimi wieczorami. Jest mocno migdałowe, kruche z wyczuwalnym smakiem kaszy gryczanej. Ciekawe połączenie, a co najważniejsze, zdrowe.

Składniki:

3 jajka

50 g migdałów w płatkach

1 szczypta soli

150 g ksylitolu

100 g oleju rzepakowego

150 g mąki gryczanej

100 g mąki migdałowej

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki

Sposób wykonania:

Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.

Rozbijamy jajka, oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i wkładamy na chwilę do lodówki.

W misce mieszamy żółtka, ksylitol i olej. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę gryczaną, mąkę migdałową, sodę i proszek do pieczenia. Mieszamy tak, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Do powstałej masy dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Na wierzch układamy ponacinane ćwiartki jabłka. Przekładamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Translate »