Jeśli chodzi o ciasta, jestem zdeklarowaną miłośniczką białej mąki, masła i cukru. Wiem. Nic zdrowego, dlatego czasami próbuję deserów alternatywnych. Niestety żadnemu zdrowemu odpowiednikowi nie udało się jeszcze wygrać tego smakowego pojedynku, ale bezglutenowe ciasto z jabłkami pachnie jesienią i długimi wieczorami. Jest mocno migdałowe, kruche z wyczuwalnym smakiem kaszy gryczanej. Ciekawe połączenie, a co najważniejsze, zdrowe.
Składniki:
3 jajka
50 g migdałów w płatkach
1 szczypta soli
150 g ksylitolu
100 g oleju rzepakowego
150 g mąki gryczanej
100 g mąki migdałowej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki
Sposób wykonania:
Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
Rozbijamy jajka, oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i wkładamy na chwilę do lodówki.
W misce mieszamy żółtka, ksylitol i olej. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę gryczaną, mąkę migdałową, sodę i proszek do pieczenia. Mieszamy tak, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Do powstałej masy dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Na wierzch układamy ponacinane ćwiartki jabłka. Przekładamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Smacznego 🙂