Chleb dla niecierpliwych

Z tego przepisu przyrządzicie puszysty, lekko słodki chleb, który w smaku przypomina tostowy. Być może nie jest to najzdrowsza wersja pieczywa, ale znakomicie smakuje i dzieciaki go uwielbiają. Myślę, że jeśli komuś będzie bardzo zależeć, aby ten przepis wzbogacić dobroczynnymi składnikami, nic prostszego. Mąkę białą można zastąpić pełnoziarnistą i zmniejszyć ilość cukru. Należy jednak pamiętać, że pełnoziarniste mąki dłużej wyrastają, a chleb sam w sobie jest cięższy.

Składniki:

1 kg mąki pszennej do chleba

1 szkl płatków owsianych

1 l letniej wody

1,5 łyżki soli

4 łyżki cukru

5 łyżek oliwy z oliwek

1/2 szkl siemienia lnianego (lub innych ziaren)

50 g drożdży

Sposób wykonania:

W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, płatki owsiane, sól, cukier, siemię lniane. Następnie z litra wody odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy drożdże. Wlewamy je do pozostałych składników i dodajemy oliwę z oliwek. Wszystko dobrze mieszamy. Konsystencja przypomina gęsty sos, więc bez problemu wszystkie składniki możemy połączyć za pomocą drewnianej łyżki.

Powstałą masę odstawiamy pod przykryciem na 30 minut.

Dwie formy do pieczenia (keksówki) o wymiarach zbliżonych do 33×17, smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.

Przekładamy do nich ciasto i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Po upieczeniu, chleby wyciągamy na kratkę i przykrywamy lnianą ściereczką.

Smacznego 🙂

0 thoughts on “Chleb dla niecierpliwych

  1. Ewelina says:

    Dziś skorzystałam z przepisu chlebek wyszedł super jestem w szoku bo robiłam to po raz pierwszy. Na pewno przepis zagości w moim domu na dłużej dziękuję Lucynko 😘😘

    • lucynalesniowska.pl says:

      Bardzo się cieszę, że ten przepis będzie również w Twoim domu. Moja rodzina pokochała ten chlebek od pierwszego kęsa 🙂

      • Jarcia76 says:

        Na święta pierwszy raz skorzystałam z przepisu, chlebek wyszedł genialny. Wszystkim domownikom bardzo smakował nawet moje wybredne dzieci zjadły do ostatniej piętki 😉😊

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Translate »