Bułeczki Scones

Angielskie bułeczki scones to świetna alternatywna dla osób, które nie lubią kulinarnej nudy. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, ale też jako przekąska do kawy. Proste w przygotowaniu, delikatne i maślane w smaku. Czy muszę dodawać, coś jeszcze, aby przekonać Was do wypróbowania tego przepisu?

Składniki:

2,5 szkl mąki pszennej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki soli

1/4 szkl cukru

Cukier waniliowy

1/4 szkl rodzynków

2 jajka

1/2 szkl mleka

pół kostki masła (100 g)

Sposób wykonania:

Mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier waniliowy i rodzynki mieszamy w jednej misce. Dodajemy posiekane masło i łączymy ze sobą składniki.

W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka i dolewamy mleko – do uzyskania jednolitej masy. Następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki i zagniatany ciasto. Jeśli będzie się kleić można dosypać trochę mąki.

Na oprószonej mąką desce, rozwałkowujemy ciasto o grubości około 1,5 cm i wycinamy szklanką kółka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 10-15 min, w piekarniku rozgrzanym na 220 stopni Celcjusza.

Scones świetnie smakują z dżemem morelowym lub miodem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Translate »