Angielskie bułeczki scones to świetna alternatywna dla osób, które nie lubią kulinarnej nudy. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, ale też jako przekąska do kawy. Proste w przygotowaniu, delikatne i maślane w smaku. Czy muszę dodawać, coś jeszcze, aby przekonać Was do wypróbowania tego przepisu?

Składniki:
2,5 szkl mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1/4 szkl cukru
Cukier waniliowy
1/4 szkl rodzynków
2 jajka
1/2 szkl mleka
pół kostki masła (100 g)
Sposób wykonania:
Mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier waniliowy i rodzynki mieszamy w jednej misce. Dodajemy posiekane masło i łączymy ze sobą składniki.
W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka i dolewamy mleko – do uzyskania jednolitej masy. Następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki i zagniatany ciasto. Jeśli będzie się kleić można dosypać trochę mąki.
Na oprószonej mąką desce, rozwałkowujemy ciasto o grubości około 1,5 cm i wycinamy szklanką kółka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 10-15 min, w piekarniku rozgrzanym na 220 stopni Celcjusza.
Scones świetnie smakują z dżemem morelowym lub miodem.
Smacznego 🙂