Sernik

Ten przepis jest tak prosty, że naprawdę trudno znaleźć wymówkę, aby go nie wypróbować. Jedyne czego potrzebujecie to dobrych chęci i składników, które z łatwością znajdziecie w osiedlowych sklepach. Sernik z tego przepisu zawsze się udaje, tak więc do dzieła!

Sładnikik:

1 kg zmielonego sera

5 jajek

1 szkl cukru

5 łyżek grysiku lub mąki krupczatki

1 kostka masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

starta skórka z cytryny

sok wyciśnięty z połowy cytryny

Polewa czekoladowa:

1 łyżka masła

2 łyżki mleka

2 łyżki kakao

1 łyżka miodu

Sposób wykonania:

Masło rozpuścić i ostudzić. Ser umieścić w dużej misie i dodać wszystkie składniki: jajka, masło, skórkę i wyciśnięty sok z cytryny, cukier, proszek do pieczenia i grysik. Wszystko dobrze wymieszać. Bardzo ważne, żeby masy nie ubijać! Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę. Piekarnik nagrzać na 180 stopni Celsjusza i piec 60 min.

Sposób wykonania polewy:

Masło rozpuścić w małym garnuszku, dodać mleko, miód i kakao. Kiedy wszystkie składniki się połączą, rozprowadzić na wierzchu sernika i udekorować według uznania.

Smacznego 🙂

0 thoughts on “Sernik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Translate »