Ten przepis jest tak prosty, że naprawdę trudno znaleźć wymówkę, aby go nie wypróbować. Jedyne czego potrzebujecie to dobrych chęci i składników, które z łatwością znajdziecie w osiedlowych sklepach. Sernik z tego przepisu zawsze się udaje, tak więc do dzieła!
Sładnikik:
1 kg zmielonego sera
5 jajek
1 szkl cukru
5 łyżek grysiku lub mąki krupczatki
1 kostka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z cytryny
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Polewa czekoladowa:
1 łyżka masła
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao
1 łyżka miodu
Sposób wykonania:
Masło rozpuścić i ostudzić. Ser umieścić w dużej misie i dodać wszystkie składniki: jajka, masło, skórkę i wyciśnięty sok z cytryny, cukier, proszek do pieczenia i grysik. Wszystko dobrze wymieszać. Bardzo ważne, żeby masy nie ubijać! Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę. Piekarnik nagrzać na 180 stopni Celsjusza i piec 60 min.
Sposób wykonania polewy:
Masło rozpuścić w małym garnuszku, dodać mleko, miód i kakao. Kiedy wszystkie składniki się połączą, rozprowadzić na wierzchu sernika i udekorować według uznania.
Smacznego 🙂
Rzeczywiście prosty przepis :-). Może się skuszę :-).
Spróbuj koniecznie 🙂 To tradycyjny przepis, ale czasem właśnie w prostocie tkwi sekret dobrego smaku.