Orkiszowy Placek Focaccia z serem feta, oliwkami i pomidorem

Focaccia to rodzaj drożdżowego włoskiego pieczywa. Każdy region Włoch może pochwalić się inną wariacją na temat tego placka, a ja zwyczajnie zrobiłam czystki w lodówce 🙂

Podstawa placka to sprawdzony przepis, który nigdy mnie nie zawiódł, ale to co położycie na jego wierzch, zależy do waszej wyobraźni. Suszone pomidory, gałązki rozmarynu, cukinia, dynia, bakłażan, czosnek… Jak widać możliwości jest dużo, a tym samym zwykły posiłek może okazać się niezwykłym doznaniem.

Placek przygotowałam na kolację i podałam go z sałatką z rukoli.

Składniki:

1 1/2 szkl mąki orkiszowej typ 405

130 ml letniej wody

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka płynnego miodu

10 g świeżych drożdży

1/2 łyżeczki soli

ser feta

1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych

oliwki czarne i zielone

zioła prowansalskie

Sposób wykonania:

Zacząć od zaczynu. Do pół szklanki letniej wody włożyć drożdże, łyżkę mąki orkiszowej i łyżeczkę miodu. Wszystko wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 min).

Pomidora pokroić na 10-12 części, oliwki na plastry lub na połówki, a ser feta w kostkę.

Do głębokiej miski wsypać pozostałą mąkę, wodę, dodać zaczyn, sól i oliwę z oliwek. Zagnieść elastyczne ciasto, które będzie odchodzić od dłoni. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 min.

Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch poukładać kawałki pomidora, oliwki i ser feta. Wszystko posypać ziołami prowansalskimi. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni Celsjusza. W tej temperaturze piec placek przez ok. 10 min, po tym czasie należy zmniejszyć temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec następne 10 min.

Smacznego 🙂

Jeśli nie macie mąki orkiszowej, możecie ją zastąpić pszenną do wypieku chleba.

0 thoughts on “Orkiszowy Placek Focaccia z serem feta, oliwkami i pomidorem

Skomentuj lucynalesniowska.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Translate »