Kruche ciasto i jabłka to dla mnie idealny duet. Połączenie maślanego ciasta i owoców, to świetny pomysł na deser, który pokocha cała rodzina. A kiedy podacie je na ciepło z gałką lodów lub łyżką jogurtu naturalnego, poczujecie się jak w kawiarni.
Składniki na ciasto:
3 szkl mąki
5 żółtek
3 łyżki cukru
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
160 g masła
Składniki na bezę:
5 białek
szczypta soli
łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
1 budyń
1 szkl cukru
Dodatkowo:
6 średnich jabłek
Sposób wykonania:
Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach i pozostawiamy w misce, żeby puściły soki.
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól mieszamy, następnie dodajemy posiekane masło, na końcu żółtka. Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto.
1/3 ciasta formujemy w kulkę i owijamy folią. Wkładamy do zamrażalki.
Blachę o rozmiarze 36×25 wykładamy papierem do pieczenia. Pozostałą część ciasta równomiernie rozkładamy na dnie i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 10 min. Po tym czasie, wyciągamy ciasto i kładziemy na nim, odciśnięte z soku, jabłka. Posypujemy cynamonem.
Białka ubijamy, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę octu winnego. Do ubitej, na sztywno, piany dodajemy stopniowo cukier, następnie budyń. Jednolitą masę delikatnie kładziemy na jabłka. Na wierzch, na grubych oczkach, ścieramy pozostałą część ciasta.
Całość pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jabłecznik znakomicie smakuje podany na ciepło z gałką lodów, ale możecie je też zastąpić jogurtem typu greckiego.
Smacznego 🙂