Ten przepis jest już ze mną bardzo długo. Dostałam go od znajomej, kiedy jeszcze mieszkałam w Szkocji. Babeczki są niesamowicie puszyste i mocno cytrynowe. Jestem pewna, że kiedy już raz je zrobicie, na zawsze zakochacie się w ich wysmakowanej prostocie.
Składniki:
1,5 szkl mąki pszennej tortowej
1 kostka masła (200g)
3/4 szkl cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z pomarańczy
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
4 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
starta skórka z cytryny
Sposób wykonania:
Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, następnie masło i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do puszystej masy dodać startą skórkę i sok z pomarańczy. Masę przelać do foremek na muffinki. Nagrzać piekarnik na 180 stopni Celsjusza i piec 25 min.
Aby wykonać lukier, należy wymieszać sok z cytryny i cukier puder.
Jeszcze ciepłe babeczki polać lukrem, posypać startą skórką z cytryny i odstawić do wystygnięcia.
Smacznego 🙂
Wyglądają wspaniale i wyobrażam sobie, jak smakują. Mniam! 🙂
The Real Person!
Author lucynalesniowska.pl acts as a real person and passed all tests against spambots. Anti-Spam by CleanTalk.
Trudno mi jest odmówić sobie czegoś słodkiego zwłaszcza, kiedy jest to domowy wypiek:)