Cytrynowe babeczki

Ten przepis jest już ze mną bardzo długo. Dostałam go od znajomej, kiedy jeszcze mieszkałam w Szkocji. Babeczki są niesamowicie puszyste i mocno cytrynowe. Jestem pewna, że kiedy już raz je zrobicie, na zawsze zakochacie się w ich wysmakowanej prostocie.

Składniki:

1,5 szkl mąki pszennej tortowej

1 kostka masła (200g)

3/4 szkl cukru

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

starta skórka z pomarańczy

sok wyciśnięty z połowy pomarańczy

4 łyżeczki cukru pudru

2 łyżeczki soku z cytryny

starta skórka z cytryny

Sposób wykonania:

Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, następnie masło i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do puszystej masy dodać startą skórkę i sok z pomarańczy. Masę przelać do foremek na muffinki. Nagrzać piekarnik na 180 stopni Celsjusza i piec 25 min.

Aby wykonać lukier, należy wymieszać sok z cytryny i cukier puder.

Jeszcze ciepłe babeczki polać lukrem, posypać startą skórką z cytryny i odstawić do wystygnięcia.

Smacznego 🙂

2 thoughts on “Cytrynowe babeczki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Translate »