Ciasto z sezonowymi owocami

Owoce sezonowe można wykorzystywać na różnorakie sposoby. Ciasto, z ich wykorzystaniem, smakuje beztroską dzieciństwa. Trochę zatęskniłam za tym czasem, dlatego proponuję przepis mojej babci, która rozpieszczała mnie smakołykami własnej roboty.

Składniki:

1 kostka masła (200g)

3/4 szkl wody

1 szkl cukru

5 jajek

2,5 szkl mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

owoce sezonowe

Sposób wykonania:

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy wodę i cukier – nie gotujemy, tylko czekamy, aż wszystkie składniki się połączą.

W osobnej misce miksujemy jajka i dodajemy przestudzone masło, następnie mąkę z wymieszanym proszkiem do pieczenia. Gładką masę wykładamy na blachę o wymiarze 36×25 wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy owoce sezonowe (truskawki, rabarbar, borówki, maliny…). Mogą być również mrożone.

Pieczemy 45 minut w temperaturze 175 stopniach Celsjusza.

Smacznego 🙂

2 thoughts on “Ciasto z sezonowymi owocami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Translate »