Owoce sezonowe można wykorzystywać na różnorakie sposoby. Ciasto, z ich wykorzystaniem, smakuje beztroską dzieciństwa. Trochę zatęskniłam za tym czasem, dlatego proponuję przepis mojej babci, która rozpieszczała mnie smakołykami własnej roboty.
Składniki:
1 kostka masła (200g)
3/4 szkl wody
1 szkl cukru
5 jajek
2,5 szkl mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce sezonowe
Sposób wykonania:
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy wodę i cukier – nie gotujemy, tylko czekamy, aż wszystkie składniki się połączą.
W osobnej misce miksujemy jajka i dodajemy przestudzone masło, następnie mąkę z wymieszanym proszkiem do pieczenia. Gładką masę wykładamy na blachę o wymiarze 36×25 wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy owoce sezonowe (truskawki, rabarbar, borówki, maliny…). Mogą być również mrożone.
Pieczemy 45 minut w temperaturze 175 stopniach Celsjusza.
Smacznego 🙂
Zdecydowanie smak dzieciństwa 😍 Przepis prosty, szybki, a efekt pysznego, domowego ciasta ❤️
Daj znać, jak udał Ci się wypiek 🙂