Pizza

Nie znam osoby, która nie lubiłaby pizzy. To świetna przekąska na wieczorne spotkanie ze znajomymi.
Wiele osób boi się przygotowywać dania, które w swoim składzie mają drożdże, ale tego przepisu nie da się zepsuć! Jeśli raz spróbujecie pizzy z tego przepisu, już nigdy nie skusicie się na mrożonego gotowca.

Składniki:

Ciasto:
4 szklanki mąki (ok. 500g )
1 i ¼ szklanki letniej wody (ok. 300g)
10 g drożdży świeżych
1 płaska łyżka soli kamiennej
Szczypta cukru (do zaczynu)
1 łyżka oliwy

Sos:
1 puszka pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
¾ szklanki ketchupu
Świeża bazylia
Zioła prowansalskie
Sól
Pieprz
Ser mozzarella

Sposób wykonania:

Sos:
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać pomidory, ketchup, zioła i przyprawy. Całość dusić około 15 min. Całość przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę.

Ciasto:
Przygotować zaczyn – drożdże pokruszyć i włożyć do kubka. Zalać je ¼ szklanki wody i dodać szczyptę cukru. Odczekać, aż drożdże urosną.

Do głębokiej miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, szklankę wody, oliwę i sól. Zagnieść elastyczne ciasto. Powinno odchodzić od dłoni. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 15 min.
Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować dość cienko. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać na 210 stopni Celsjusza.

Ja, zanim położę sos, blachę z ciastem wkładam do nagrzanego piekarnika na 3 minuty. Wyciągam i dopiero kiedy ciasto lekko się podpiecze, nakładam sos i wkładam je z powrotem do piekarnika. Pizzę piekę 15 min. Kilka minut przed wyciągnięciem, posypuję pizzę serem mozzarella i czekam, aż się roztopi.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Translate »