Dyniowe frytki

Jesień to czas, kiedy w naszych domach pojawiają się ozdoby z dyni, ale to warzywo może też być świetną alternatywą dla tradycyjnego menu.
Frytki z dyni, nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze są zdrowe i pożywne. Zawierają dużo błonnika, poza tym witaminy z grupy A, B1, B2, PP, E, C, magnez, cynk i selen.
Te danie może być znakomitym sposobem na zdrową przekąskę lub dodatkiem do głównego posiłku.

Składniki
1 nieduża dynia piżmowa
2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy: mielona czerwona papryka, sól i pieprz

Sposób wykonania:
Dynię obrać, pokroić ją na frytki i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Frytki posypać mieloną papryką i skropić oliwą z oliwek.
Włożyć do piekarnika nagrzanego na 190 stopni Celsjusza i piec 20 minut.
Doprawić do smaku.


Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Translate »