Deser 3 bit

Tym razem proponuję deser, który nie wymaga użycia piekarnika. 3 bit to świetna odskocznia od tradycyjnych ciast, efektownie wygląda i nie wymaga dużego nakładu pracy.

Składniki:

1 duża paczka herbatników (ok. 400g)

500 ml zimnego mleka

2 budynie waniliowe lub śmietankowe

1/2 kostki masła

500 ml śmietany 30%

śmietanfix

masa kajmakowa

2 łyżki kakao

Sposób wykonania:

Z 500 ml odlewamy połowę szklanki i wsypujemy zawartość dwóch budyniów. Dokładnie mieszamy. Jeśli budynie nie zawierają cukru, dodajemy 2 łyżki. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy do niego rozpuszczony proszek. Mieszamy. Gotowy budyń odstawiamy do wystygnięcia.

W misce miksujemy masło i stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Łączymy w jednolitą masę.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Dla pewności, że będzie odpowiednia konsystencja, dodaję śmietanfix.

Na dnie blachy układamy herbatniki i wylewamy budyniową masę. Na jej wierzchu układamy następną warstwę herbatników i rozsmarowujemy masą kajmakową. Na wierzchu układamy kolejną warstwę herbatników, którą pokrywamy ubitą śmietaną. Wierzch posypujemy kakao.

Deser wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Najlepiej smakuje, kiedy zrobi się go dzień wcześniej.

Smacznego 🙂

6 thoughts on “Deser 3 bit

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Translate »