Tym razem proponuję deser, który nie wymaga użycia piekarnika. 3 bit to świetna odskocznia od tradycyjnych ciast, efektownie wygląda i nie wymaga dużego nakładu pracy.
Składniki:
1 duża paczka herbatników (ok. 400g)
500 ml zimnego mleka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1/2 kostki masła
500 ml śmietany 30%
śmietanfix
masa kajmakowa
2 łyżki kakao
Sposób wykonania:
Z 500 ml odlewamy połowę szklanki i wsypujemy zawartość dwóch budyniów. Dokładnie mieszamy. Jeśli budynie nie zawierają cukru, dodajemy 2 łyżki. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy do niego rozpuszczony proszek. Mieszamy. Gotowy budyń odstawiamy do wystygnięcia.
W misce miksujemy masło i stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Łączymy w jednolitą masę.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dla pewności, że będzie odpowiednia konsystencja, dodaję śmietanfix.
Na dnie blachy układamy herbatniki i wylewamy budyniową masę. Na jej wierzchu układamy następną warstwę herbatników i rozsmarowujemy masą kajmakową. Na wierzchu układamy kolejną warstwę herbatników, którą pokrywamy ubitą śmietaną. Wierzch posypujemy kakao.
Deser wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Najlepiej smakuje, kiedy zrobi się go dzień wcześniej.
Smacznego 🙂
Mniami 🙂 Na pewno zrobię. Dziękuję Lucynko:*
The Real Person!
Author lucynalesniowska.pl acts as a real person and passed all tests against spambots. Anti-Spam by CleanTalk.
Bardzo proszę:)
Może uda mi się zrobić w sobotę:)
The Real Person!
Author lucynalesniowska.pl acts as a real person and passed all tests against spambots. Anti-Spam by CleanTalk.
Super! Daj znać, jak Ci się udał 🙂
Wyszło fantastycznie:)
The Real Person!
Author lucynalesniowska.pl acts as a real person and passed all tests against spambots. Anti-Spam by CleanTalk.
Bardzo mnie to cieszy:)