Ciasto z jabłkami
Wiem, że czasy niezapowiedzianych gości dawno minęły, ale jeśli tacy są już w drodze, a nie wyobrażacie sobie kawy bez czegoś słodkiego, ten przepis będzie dla Was zbawieniem.
Wykonanie jest dziecinnie proste, a składniki z pewnością znajdziecie w swojej kuchni. Mocno cynamonowe ciasto, smakuje świątecznym klimatem.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
4 jajka
1,5 szklanki cukru
¾ szklanki oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cynamonu
1 kg jabłek
½ szklanki rodzynek
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
Sposób wykonania:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i razem z rodzynkami i orzechami włożyć do głębokiego naczynia – całość oprószyć niewielką ilością mąki.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. W trakcie ucierania, stopniowo dodawać olej. Następnie mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem.
Na koniec dodać oprószone mąką jabłka, orzechy i rodzynki. Wymieszać.
Ciasto wylać na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę i włożyć do nagrzanego na 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piec 45 minut.
Ciasto wyszło wyśmienite pyszne polecam
Ciasto smaczne puszyste wszystkim gościom smakowało.Dziękuję.