Chleb pszenny ze słonecznikiem i siemię lnianym

Kiedyś usłyszałam, że chleb jest jedynym produktem, który człowiek może jeść codziennie i nie czuć do niego niechęci. Nigdy wcześniej o tym nie myślałam, ale jeśli to przeanalizować, to faktycznie jest coś w tym stwierdzeniu. Zapach chleba kojarzy mi się z dzieciństwem i babcią, która regularnie wypiekała duże bochenki, a ja nie mogłam się doczekać, kiedy będę mogła zjeść aromatyczną kromkę z masłem.

Składniki:

0,5 l letniej wody

25 g świeżych drożdży

500 g mąki pszennej

80 g górskich płatków owsianych

70 g siemienia lnianego

50 g łuskanego słonecznika

2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Natłuść formę keksową 30x12x10 i wyłóż ją papierem do pieczenia. Ja, od niedawna, wypiekam chleb w formie kamionkowej i jeśli posiadacie taką, polecam ją użyć. Chleb będzie bardziej chrupiący.

Pokrusz drożdże i wymieszaj. Kiedy dobrze się rozpuszczą, dodaj mąkę, płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik i sól. Połącz ze sobą składniki, miskę przykryj lnianą ściereczką i odstaw na godzinę.

Po tym czasie wymieszaj ciasto i przelej do przygotowanej formy. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 min.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Piecz w tej temperaturze przez 1 godzinę i 15 min.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Translate »