Apple Crumble

Apple Crumble po raz pierwszy jadłam w Szkocji. Ten prosty deser skradł moje serce i po dzień dzisiejszy jest deserem, zaspakajającym popołudniowego ,,pypcia”.
Połączenie gorących – oprószonych cynamonem – jabłek, chrypiącej kruszonki i waniliowych lodów, to raj dla spragnionych słodyczy i znakomity pomysł na podwieczorek.

Składniki:

6 jabłek
1 szklanka mąki pszennej
¼ kostki masła
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cynamony
Lody waniliowe do serwowania

Sposób wykonania:

Jabłka obrać i pokroić w większe kostki. Włożyć do naczynia żaroodpornego i posypać cynamonem.
Zagnieść kruszonkę z mąki, masła i cukru. Posypać nią jabłka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza i piec 35 minut.
Podawać gorące z gałką lodów lub jogurtem greckim.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Translate »